Milo – kako z njim na povsem pravilen način umiti roke
Dejstvo je, da milo mora biti v naši kopalnici, saj sodi med osnovna sredstva za nego telesa. Na voljo so mila v najrazličnejših vrstah. V osnovi pa se delijo na tekoča in trda. Obe vrsti se ponašata s svojimi prednostmi, imata pa tudi slabosti. V zadnjih letih je predvsem priljubljeno naravno milo, ki ga nekateri izdelujejo tudi kar doma.
Seveda pa za vas ni ključnega pomena samo to, kakšno milo izberete, temveč predvsem tudi to, na kakšen način ga uporabljate. V nadaljevanju vam predstavljamo, kako z milom pravilno ravnati oziroma kako z njim na povsem pravilen način umiti roke.
Umivanje rok bi moralo trajati najmanj 40 sekund
Najpogosteje milo primemo v roke, ko si želimo na hitro umiti svoje roke. Na sploh pa je priporočljivo, da si roke temeljito z milom operemo prav vsakič, ko pridemo domov, prav tako tudi po uporabi stranišča, pred vsakim obrokom. Samo umivanje pa naj bi trajalo nekje od 40 do 60 sekund.
Najprej je treba na roke nanesti dovolj mila. Potrebno je z njim prekriti celotno površino rok. Nato milimo dlan na dlan. Z desno dlanjo s pokrčenimi prsti milimo hrbtišče leve roke ter seveda obratno. S sklenjenimi rokami milimo z dlanjo proti dlani. S prsti ene roke pa milimo med prsti druge roke. Z dlanjo je treba krožno militi stegnjeni palec druge roke. Nato roki zamenjamo in vse skupaj ponovimo. Roke je prav tako treba temeljito sprati z vodo.
Tekoče ali trdo?
Omenili smo, da se milo v osnovi deli na tekoče in na trdo. Precej bolj praktično je seveda tekoče. Takšna oblika se navadno uporablja zlasti na javnih mestih. Po drugi strani pa je trdo milo zelo priljubljeno v gospodinjstvih, kjer pa je raba mila glede na število oseb omejena.
Dobro je vedeti tudi to, da trdo milo v primerjavi s tekočim lahko zdrži bistveno dlje časa.